RM 68 01 Tourbillon Cyril Kongo 2

Frieze Masters’ın Yeni Ortağı: Richard Mille

Frieze Masters ve Frieze London’ın bu yılki yeni ortağı Richard Mille, kendi adını taşıyan markasını 2001 yılında dünyayla tanıştırdı. Kuruluşundan bu yana Richard Mille tasarımları, geleneksel saat işçiliği sanatında yaptığı radikal değişimler ve yeniden tanımlaması ile isminden sıkça söz ettiriyor. Marka şimdi, İngiltere’de gerçekleşen sanat fuarı Frieze Masters ile ilk kez bir araya gelerek sıra dışı, ender, artık bulunmayan ve koleksiyonerlerin cömertçe ödünç verdiği saat örneklerini müze düzeyinde bir küratörlük dahilinde bir araya getiriyor.

Richard Mille’in saatçilik ve saat tasarımı yaklaşımı, saati yalnızca zamanı ölçen bir araç olarak sınırlandıran rolünden çıkartarak saatin görsel potansiyelini direkt tasarım, sanat, heykeltıraşlık ve mimarinin merkezine koyarak arttırmaya ve güçlendirmeye yönelik ilerliyor. Saat üreticisinin saatleri bu sayede, hem kasa hem de mekanizmanın kendisi için üç boyutlu olarak göze çarpan mekanlar ve hacimlerden oldukça iyi şekilde yararlanıyor. Her mekanik parçanın yerleşimi ve bitişi bile, markanın saat yapımına bütüncül yaklaşımı kapsamında, görsel ve stilistik olarak önem taşıyor. Elbette saat, kusursuz bir zaman ölçme aracı olmalı ve elde edilebilecek en yüksek kronometrik sonuçları vermeli diyen Mille, yine de saatin hem içinde hem de dışında, görsel ifade gücü açısından neden büyüleyici ve çok katmanlı olmasın diye soruyor ve sözlerine devam ediyor; ‘Tıpkı muhteşem bir sanat eserinin, kendisine bakan kişiye karmaşık kavrayış katmanları sunması gibi. Bu unsurların tasarım sürecinde belirlenmesi, minyatür resim dünyasından çok da uzak değil. Minyatür resimlerde de yalnızca birkaç santimetre karelik çok sınırlı bir alanda önünüze dünyalar serilebiliyor.’

Bu metodolojinin ışığında ünlü saat markası, sokak sanatçısı Cyril Phan yani Kongo ile modern, horolojik bir sanat eseri ortaya koymak için işbirliği yaptı; RM 68-01 Tourbillon. Mekanizmanın iç kısımlarının ön ve arkası, boya tabancasıyla oluşturularak gökkuşağı tonların cümbüşüne dönüşmüş. Bu cümbüş, tüm hareketli parçaları da içerdiği için saat, zamanı gösterirken görsel olarak sürekli değen kinetik bir resimi andırıyor. Richard Mille’in estetik anlayışı ve Kongo’nun normalde bir apartman büyüklüğündeki büyük çaplı çalışma yöntemlerini minyatürleştirdiği süreç sayesinde hayat bulan bu saat tasarımı, RM 68-01 Tourbillon’u güzel sanatların bir parçası haline getiriyor.

RM 68 01 Tourbillon Cyril Kongo

Marka, bünyesinde faaliyet gösteren Paris merkezli yayınevi Cercle d’Art, şirketin tüm kitaplarının, dergilerinin ve diğer basılı materyallerinin yayınlanmasından sorumlu. Geçmişte Pablo Picasso ve 20’inci yüzyılın sanat dünyasından diğer birçok şahane isimin yayıncılığını yapan Cercle d’Art, Richard Mille saatlerini çağdaş sanatın en heyecan verici dönemlerinden biriyle bir araya getirerek, markanın 21’inci yüzyıl saatçiliği için yeni bir vizyon oluşturma konusundaki sanatsal yaklaşımını vurguluyor.